Pazartesi - Cumartesi / 09:00-18:00

Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanlığı

Öncelikle “Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanlığı Hakkında Tebliğ” ve “Tehlikeli Maddelerin Karayoluyla Taşınması Hakkında Yönetmelik” tüm sorularınıza yanıt verecektir. Yönetmeliği aşağıdaki linkten indirebilirsiniz.

Avrupa Sözleşmesi içerisinde tehlikeli mallar sınıflandırılmıştır. Bu sınıflandırmaya giren kimyasal maddeleri bir takvim yılı içerisinde 50 ton ve üzerinde üretimde kullanıyor, taşıyor, gönderiyor, paketliyor, yüklüyor, doldurup veya boşaltıyorsanız bu hizmeti almanız gerekmektedir. Birde Avrupa Sözleşmesi içerisinde yer alan ve taşıma grubu sıfır olarak adlandırılan kimyasal maddelerin miktarına bakılmasızın bu hizmetin alınması gerekmektedir. Fakat Avrupa Sözleşmesi içerisinde bazı muafiyet durumları söz konusu olup değerlendirmek gerekmektedir.

ADR ‘ye göre tehlikeli maddeler 9 sınıfa ayrılmıştır. Bu sınıflara dahil olan tüm kimyasal maddeler bir BM numarası ile nitelendirilmiştir. Yaklaşık 3506 adet kimyasal madde tanımlanmıştır. Bunların bazıları ise kendi içinde bile oldukça geniş bir kesime hitap etmektedir. Örneğin Çevre İçin Tehlikeli Madde Katı yada Sıvı, Alevlenir Sıvılar yada Katılar gibi. Belki kullanılan birçok kimyasal maddeniz bu sınıflara mutlaka dahil olabilir fakat yukarıda söylediğim gibi toplamda 50 ton gibi yıllık bir kullanım söz konusudur.

Kullandığınız kimyasal maddelerin tehlike sınıflarını tespit edebileceğiniz en iyi döküman malzeme güvenlik bilgi formlarıdır. Bu sebeple tedarikçilerinizden malzeme güvenlik bilgi formlarını türkçe olarak tedarik etmekle işe başlayabilirsiniz. MSDS ‘lerin 14 maddesi altında taşımacılıkta kullanılan UN/BM numarasını görebilirsiniz. Kullandığınız tüm tehlikeli maddeleri grup olarak değerlendirerek 50 ton sınırı ile karşılaştırınız.

Leave A Comment

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Merhaba, bizimle whatsapp'tan iletişime geçebilir sorularınıza anlık cevaplar alabilirsiniz...

Bize Whatsapp'tan yazın...