Susuz Boyama Tekniği
Tekstil boya sektöründe boya öncesi, boyama ve boyama sonrası işlemlerle en çok su tüketilen sektördür. Bu kullanımla birlikte oluşan atık suyun uzaklaştırılması büyük maliyetleri beraberinde getirirken, kullanılan enerji de maliyetleri artırmaktadır.
Gelecekte dünyanın ikliminin değişmesi sonucu temiz su kaynaklarının daha da önem kazanacağı düşünüldüğünde; ürün başına kullanılması gereken su miktarının, açığa çıkan atık suyun ve enerjinin azaltılması zaruri hatta Yerel Mevzuatlarla ileride zorunlu hale gelecektir. Ayrıca enerji tasarrufu hem insanlığın geleceği açısından hem de işletmelerin rekabet güçlerini arttırabilmeleri açısından için bir zorunluluktur.
1988 yılından bugüne susuz boyama ile ilgili çalışmalar devam etmiş, günümüze kadar yapılan test ve denemeler ile geleneksel boyama yöntemlerine göre su kullanımın tamamen ya da kısmen, enerji ve kimyasal kullanımında ise yarı yarıya azaldığı görülmüştür. Boyama işleminin toplam süresinin de daha kısa zamanda tamamlanmıştır.
Sentetik ve polyester kumaşların boyama teknolojilerinde susuz boyama teknolojileri kullanılmaya başlanmıştır.
Yüksek sıcaklık ve basınç altında çalışma zorunluluğundan kaynaklı olarak, cihaz ve altyapı maliyetleri başlangıçta yüksek olmasına rağmen gelecekte iklim değişikliğine bağlı olarak yaşanacak kuraklık, yüzey ve yeraltı sularının kirlenmesi sebebiyle suyun temini, kullanımında yaşanacak sıkıntılar ve kısıtlamalar sektörü etkileyecektir. Yatırım maliyeti yüksek olsa bile aşağıda yazılı avantajlar ile tercih edilebilir yöntem olacaktır.
– Su tüketimi en az %75 azalıyor. Tamamen de su kullanılmayabiliyor. Bununla birlikte atıksu yükü de kullanım oranında azalıyor yada kalkıyor. Yıkama ve diğer işlemler olmayacaktır.
– Kurutma işlemi yok. Buradan kaynaklanacak atıklar yok. Enerji kullanımı bu sebeple azalacak. Yeni yatırım ise makine alınmayacağı içinde yatırım maliyeti azalacaktır.
– Boyama işlemi maliyetlerinde azalma olacak, yardımcı kimyasalların bir kısmı kullanılmayacağı için kimyasallarda %50 ye varan azalma olacak, saf boyama yapılacağı için geri kazanım imkanı olacak, renk tamiratları
daha kolay yapılacak,
– Boyama işlem süresi yarı zamana inecek hem enerji hem de zaman tasarrufu olacak. Parti başına 2 saat gibi.
– Hava emisyonlarında azalma olacak,
Tabi ki mevcut sistemin uyumu, yeni yatırımlarda teknolojiye uygun makinelerin seçimi için teknik ekibimizle her türlü destek verilecektir. Ülke dışına yapılacak ihracatlar da karbon emisyonu, çevreci uygulamalar ileride mutlaka tercih edilir olacaktır. Bugünden değişime başlanmalı.